De temperatuur van de literatuur | Vlaams-Nederlandse sectordag voor het letterenveld

Zet op jouw lijst
Op jouw lijst
Klik op dit icoon om deze activiteit op je lijst te zetten.
Datum
tot
Prijs
€ 30 - 50

Wat zijn vandaag de hete hangijzers in het Vlaams-Nederlandse letterenveld? Hoe spelen we in op uitdagingen waar de oprukkende technologie en zorgwekkende ontlezing ons voor stellen en welke kansen vloeien daaruit voort? Wie zijn de literaire poortwachters van de toekomst en welke sleutels hebben zij in handen?

Op deze en vele andere vragen krijgt u een antwoord tijdens De temperatuur van de literatuur, een Vlaams-Nederlandse sectordag tijdens het non-fictieboekenfestival FAAR in Oostende. Maxim Februari, Jeroen Dera en Babs Gons tekenen voor de keynotes, Letteristen Maria Magdalena De Cort, Britt Bakker en Sara van der Zande voor de artistieke interventies, de panels zijn bevolkt met straffe sprekers uit Vlaanderen en Nederland en tijdens de deelsessies horen we ook graag de stemmen van alle andere deelnemers. Aan het eind van de middag presenteert de lage landen hun nieuwe themanummer dat vooruitkijkt naar de toekomst van het letterenveld. De dag wordt georganiseerd door Vlaams-Nederlands Huis deBuren en FAAR, in samenwerking met de lage landen en De Brakke Grond.

Je kunt een ticket bestellen voor het namiddagprogramma met borrel, of voor het namiddagprogramma, het walkingdinner en de openingsavond van FAAR, die start om 20.00 uur. Bij aankoop van je ticket maak je een keuze uit één van beide opties.

Artificiële auteurs, robotische ritmes?

Artificiële intelligentie rukt op en stelt de huidige verhoudingen in het letterenveld in vraag. Waar vertaalprogramma’s zich steeds overtuigender presenteren als alternatief voor de professionele, erkende beroepsvertaler, schuiven algoritmen ook oorspronkelijke auteurs opzij. En dat terwijl systemen als ChatGPT alleen zo schrijfvaardig kunnen worden door grootschalige inbreuk op auteursrechten. Waar liggen de bedreigingen van artificiële intelligentie en robotica? En waar liggen de creatieve en professionele kansen?

 • Keynote Maxim Februari
 • Panel Jozefien Vanherpe, Matthijs de Ridder en Miro Lucassen
 • Moderator Paola Verhaert

Leesbevordering live

De O van Ontlezing hangt als een dreigende zeppelin boven letterenland. De onlangs gepubliceerde PISA-cijfers tonen opnieuw aan dat Vlaanderen en Nederland onderaan bungelen in de internationale ranglijstjes. Traditioneel kijken we voor leesbevordering naar het onderwijs, maar de laatste jaren gaan er steeds meer stemmen op om een bredere blik te werpen op de leesomgeving van jongeren én ouderen. De bibliotheken krijgen daarin een centralere plek en ook literaire organisatoren krijgen meer middelen in handen om aan leesbevordering te werken. Maar hoe doe je dat op een creatieve en inclusieve manier?

 • Keynote Jeroen Dera
 • Panel Will-Limba Moleka, Roel van den Sigtenhorst, Iris Vansteeland
 • Moderator Melissa Giardina

Nieuwe poortwachters met nieuwe sleutels

Wie graag sombert over de toekomst, vindt daar in ons letterenveld elke dag wel een nieuwe aanleiding toe. Denk aan ontlezing, een slinkende markt waarbinnen literatuur nog verder krimpt, uitgeverijen die onder druk staan en inclusie die vaker met de mond dan met de daad beleden wordt. Tegelijkertijd zijn er tal van jonge mensen die juist in dit klimaat beginnen als auteur, uitgever of boekhandelaar. En bezielers van literaire collectieven slaan vanuit een maatschappelijk gevoed engagement nieuwe bruggen naar lezers en luisteraars. Hoe kijken deze prille poortwachters naar de toekomst van het veld? Welke sleutels hebben zij in handen?

 • Keynote Babs Gons
 • Panel Sarah De Koning, Uschi Cop, Loulou Drinkwaard
 • Moderator Kelia Kaniki Masengo

Presentatie themanummer de lage landen: de temperatuur van literatuur

Het eerste themanummer van de lage landen in 2024 peilt de temperatuur van de literatuur. Hoe staan de Nederlandstalige letteren ervoor anno 2024? De concrete aanleiding voor dit themanummer is de Leipziger Buchmesse in maart 2024, waar Nederland en Vlaanderen samen gastland zijn. In diverse artikelen onderzoekt het nummer de evoluerende rol van verschillende spelers in de literatuurwereld van de Lage Landen. Vanuit het perspectief van de belangrijkste protagonisten overschouwt de lage landen zo het literaire veld in Nederland en Vlaanderen. Maxim Februari geeft de aftrap met een stuk over het gezag van de literatuur anno nu, de andere sprekers haken aan en delen hun perspectieven.

 • Keynote Maxim Februari
 • Panel Matthijs de Ridder, Roel van den Sigtenhorst, Barbara Geenen
 • Moderator Ruth Joos

TIJDSSCHEMA

 • 13:30-14:00 Onthaal
 • 14:00-14:05 Plenaire opening
 • 14:05-15:00 3 artistieke interventies + 3 keynotes
 • 15:00-16:30 3 panels
 • 16:30-17:00 Koffiepauze
 • 17:00-18:00 Presentatie de lage landen
 • 18:00-19:30 Walking diner

(De dag wordt georganiseerd door Vlaams-Nederlands Huis deBuren en FAAR, in samenwerking met de lage landen en De Brakke Grond.)