Wie schrijft er/de geschiedenis? Over vrouwen en hun biografie en vrouwen als biograaf: met Josephine Rombouts, Sarah De Grauwe en Nadia Nsayi

Zet op jouw lijst
Op jouw lijst
Klik op dit icoon om deze activiteit op je lijst te zetten.
Datum
tot
Prijs
€ 7

In dit programma voeren Heleen Debruyne en Loulou Drinkwaard twee opeenvolgende gesprekken, die inhoudelijk nauw met elkaar verbonden zijn en tegelijkertijd uniek.

1. Josephine Rombouts en Sarah De Gauwe over opmerkelijke vrouwen

Josephine Rombouts en Sarah De Grauwe zijn allebei gefascineerd door vrouwen die een opmerkelijke rol spelen in de geschiedenis. Sarah De Grauwe verdiepte zich in de fascinerende levensloop van Anne-Josèphe Théroigne de Méricourt. Ze wordt de amazone van de Franse Revolutie genoemd, maar haar rol werd lang onderbelicht. In haar boek ‘Opmerkelijke vrouwen’ verdiept Josephine Rombouts zich in de levens van vorstinnen en kokkinnen, vrouwelijke wetenschappers en ondernemers die schier onmogelijke hordes moesten nemen om tot hun bijzondere prestaties te komen. Ook hun verhalen zijn onderbelicht gebleven. Tegelijk valt op dat vrouwelijke biografen aan een inhaalbeweging zijn om de puntjes op de ‘i’ te zetten en om deze opmerkelijke vrouwen in de geschiedenis in de schijnwerpers te zetten. Met Heleen Debruyne gaan beide auteurs in gesprek over deze noodzakelijke rechtzetting, maar ook over de weg die we nog af te leggen hebben.

2. Nadia Nsayi over Nele Marian

Nadia Nsayi boog zich als biograaf over het leven en werk van Nele Marian, een van de eerste schrijfsters van Afrikaanse afkomst in Europa. In de jaren 30 verscheen Poèmes & Chansons waarin ze koloniaal onrecht op aangrijpende wijze beschrijft. De poëziebundel behoort tot de belangrijkste werken uit de Congolese literatuur. Toch is haar naam amper bekend. Nadia Nsayi dook in de archieven en bezocht symbolische plaatsen om het complexe leven van Nele Marian te reconstrueren met de grote geschiedenis op de achtergrond. Ze staat stil bij Marians werk en erfenis en legt opvallende parallellen met haar eigen leven. Loulou Drinkwaard, schrijver en oprichter van uitgeverij Wilde Haren, gaat met Nadia Nsayi in gesprek over deze bijzondere zwarte dichteres. Want als vrouwelijke kunstenaar is het al geen sinecure om een een plek te verwerven in de geschiedenis, maar over vrouwen van kleur weten we al helemaal bitter weinig.